Yapılan son araştırmalara göre yaşlanmaya bağlı beyin gerilemesi olarak bildiğimiz rahatsızlıkların yıllar boyunca biriken kronik enflasyona bağlı olabileceğini ileri sürmekte. Bu olay birey hangi yaşta olursa olsun rutin beyin fonksiyonlarında zorlanma ve kafa bulanıklığı yaşıyorsa bu riskler göz önünde bulundurulup dikkate alınmalıdır.
Konu başlıkları
Enfeksiyon Beyni Etkiler mi?
Çöküntü ve patojenleri toplama ve yok etme görevi, beynin bağışıklıktan sorumlu olan mikroglialara ait özelliktir. Bunu da zararlı ani bir reaksiyonla yok edip normal çalışmaya devam ederler. Fakat beyin enflasyonu, fiziksel ya da psikolojik vuruk, kronik stres, kötü beslenme alışkanlıkları ve yoğun karbondioksit ya da toksine maruz kalma gibi saldırılara çokça uğramışsa mikroglialar saldırı modundan normal düzenlerine geçişte sıkıntı yaşarlar.Bunların sonucunda ise beyinde sürekli enfeksiyon üretilmeye başlar. Bu da zaman içinde nöronların zarar görmesine ve dolayısıyla öğrenme zorlukları ve hafıza kaybına yol açmaktadır.
Beyin/akıl sağlığını korumak için alınması gereken önlemler
İyi haber ise beyinde oluşan bu hasarın belli alışkanlıklar edinilerek azaltılabileceği hatta tamamen yok edilebilecek olmasıdır. Enfeksiyonu azaltmak, en aza indirmek için ve öğrenmede zorluk ve hafıza kaybını en aza indirmek için yapabilecekleriniz
* Düzenli egzersiz yapmak
Beyninizin kan miktarını arttırır. Bunun sonucu olarak da beyin yeni nöronlar üretir ve nöronlar arasındaki bağı güçlendirir. 2013 yılında Maryland Üniversitesinde yapılan bir çalışmada düzenli ve günlük egzersiz yaparak, kalp atışını yükselten insanların hafızasının geliştiğini ve güçlendirdiğini gösterdiler. Her gün düzenli yürüyerek beyin sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
* İyi gıdalar tüketmek
Hem genel sağlığınız için hem de beyin sağlığınız için çok önemli bir rol oynamaktadır. Omega 3 gibi yağlı asitlerin beyin sağlığını geliştirdiğini gösteren onlarca çalışma ileri sürülüp işleme koydu. Bedenimiz yağ asitlerini kendisi üretemediği için bu maddeleri dışarıdan almamız gerektiğini söyleyebilirim.
+ Omega 3 açısından zengin besinler:
- Somon
- Karides
- Yumurta
- Badem
- Ceviz
Bunların yanında flavonoid isimli antioksidan açısından zengin olan meyve ve sebzeler de beyin sağlığı açısından da çok önemlidir. Alzheimer gibi öğrenmede gerilemeye bağlı hastalıkları engellemede önemli bir rol oynamaktadır.
+ Flavonoid açısından zengin besinler:
- Yeşil ve siyah çay
- Muz
- Çilek
- Böğürtlen çeşitleri
flavonoid açısından etkili besinler arasındadır.
Bunların dışında her gün meditasyon yapmak ruh sağlığınız ve beyin sağlığınız için etkili olacaktır.
Yazımı faydalı bulduysanız yorum yaparak bana yardımcı olabilirsiniz.
Tavsiyeler için teşşekkürler baya bilgilendim
aynen MEG flavonoid adlı antioksidanı bu yazıdan öğrendim.??
akıl sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri çok güzel anlatmışsın, teşekkürler…
yiyecekleri deniyeceğim
Very valuable idea